16 Eylül 2017 Cumartesi

Her Gün Gördüğümüz Bu 7 Sembol Nereden Geliyor?

Her gün binlerce işaret ve sembolle karşılaşıyoruz. Doğru kelimeleri bulamadığımızda, hislerimizi en güçlü şekilde ifade etmek için bunlardan bazılarını kullanıyoruz. Peki bu sembollerin kökenini ya da onları doğru kullanıp kullanmadığınızı hiç merak ettiniz mi?

En bilinen sembollerden bazılarını, ne anlama geldiklerini ve kökenlerini, sizler için derledik.

1. Ampersand ("&")



Ampersand sembolü (&), İngilizce "ve" sözcüğüne eşit Latince "et" sözcüğünün birleşimini temsil eder. Bu tür bir bağ ilk olarak Cicero'nun kişisel sekreteri Tiro tarafından Antik Roma'da icat edilmiştir. Yazmayı hızlandırmak için Tiro, "Tironian Notları" olarak bilinen bir kısaltma sistemi icat etti. Yüzyıllar sonra, ampersand Avrupa ve Amerika'da fazlasıyla popüler oldu. Asıl sözcük "ampersand", alfabeyi "A" dan "Z" ye öğrencilere okuduktan sonra tekrarlamalarını söyleyen öğretmenlerin "And per se" telaffuzundan gelir. Zamanla, "E" ve "T" harfleri bugün kullandığımız sembolle birleşti.

2. Kalp Sembolü



"Aşk, kalpte bulunur" şeklindeki yaygın inanca rağmen, gerçek insan kalbinin şeklinin bu sembolik temsil ile pek az benzer olduğu bilinir. Bununla birlikte, sembolün kökeni ile ilgili birçok teori vardır.

Kuğular bir gölün ortasında birbirlerine yaklaştıklarında şekilleri kalp sembolüne benzeyen bir şekle dönüşür. Dünyanın birçok kültüründe bu, kuğuların hayat boyunca bir arada oldukları gerçeğinden dolayı sevgi, sadakat ve özveriyi temsil eder.

Başka bir hipotez kalp sembolünün dişil formunu temsil ettiğini söylüyor. Bu teorinin savunucuları, sembolün pelvis şeklini tasvir ettiğini iddia ediyor. Eski Yunanlıların, kadın anatomisinin bu bölümüne özel bir önem verdikleri ve hatta Tanrıça Afrodit'e ait çok özel bir tapınak inşa edildiği biliniyor. Benzersizdi, çünkü insanların kalçalara taptığı tek tapınaktı. Evet, doğru okudunuz!

Bu sembolün bir sarmaşık yaprağı şeklini temsil ettiğini gösteren bir teori de vardır. Yunanlılar genellikle vazo çizimlerinde sarmaşık yapraklarıyla, şarap üretim meraklısı olan Dionysos'u canlandırdılar.

3. Bluetooth Sembolü



Milattan sonra 10. yüzyılda, Danimarkalı kabileleri tek bir krallık haline getirmek için, Kral Harald Blåtand'a ithafen ünlü bir figür bulundu. Harald, yaban mersini sevgisinden dolayı sıklıkla "Bluetooth" olarak adlandırıldı ve dişlerinden en az birinde daima mavimsi renkler vardı.

Bluetooth teknolojisi, birden fazla aygıtı tek bir ağa birleştirmek için tasarlanmıştır. Bu teknolojiyi temsil eden sembol, iki İskandinav rünlerinin birleşimidir: "H" Latin benzeri "Hagall" (veya Hagalaz") ve "B" Latin harfine eşit bir rün olan "Bjarkan", Harald Blåtand'ın isminin baş harflerinden oluşur. Bu arada, birinci nesil Bluetooth cihazı mavi renkte ve -evet, tahmin ettiniz- bir dişi andırıyordu.

4. Tıp Sembolü



Tıp simgesinin (kanatlı ve iki yılanlı bir personel) başlarda yanlışlıkla kabul edildiğini birçok kişi bilmez. Efsaneye göre, Yunan tanrısı Hermes (Roma panteonunda, Mercury) sihirli bir personele, yani modern tıbbi sembollere benzeyen Caduceus’a sahipti. Caduceus, herhangi bir anlaşmazlığı durdurma ve düşmanları uzlaştırma yetkisine sahipti; ancak tıbba ilgisi yoktu. Gerçek şu ki, yüz yıldan fazla bir süre önce, ABD askeri doktorları Caduceus’u Asclepius Çubuğu ile karıştırıyordu (benzer görünüyordu ama kanatları yoktu ve sadece bir yılan vardı). Asclepius, Eski Yunan’ın iyileşme ve tıbbın tanrısı olduğundan, hata oldukça anlaşılabilirdir. Daha sonra simge kök salmış ve şimdilerde tıbbi gizliliği temsil etmek için kullanılmaktadır.

5. Açma Kapama Sembolü



"Güç" (veya "açık") sembolü pratik olarak herhangi bir cihazda bulunabilir, ancak anlamını çoğumuz bilmiyoruz. 1940'lı yılların başlarında mühendisler, belirli anahtarları temsil etmek için ikili bir sistem kullandılar; burada 1'in anlamı açık, 0'ın anlamı kapalıydı. İzleyen yıllarda, bir daire (sıfır) ve dikey çizgi (bir) içeren bir işaret haline dönüşmüştür.

6. Barış Sembolü



1958'de barış sembolü (Pasifik olarak da bilinir) nükleer silahların kullanılmasına karşı protesto sırasında ortaya çıktı. Sembol, "Nükleer Silahsızlanma" yı temsil eden "N" ve "D" harfleri için semafor sinyallerinin bir birleşimidir. Semafor alfabesinde, "N" harfi ters bayrakları "V" şeklinde tutarak iletilmesini, "D" harfi ise bir bayrak direkt olarak sivrileştirilirken diğerinin düz bir şekilde aşağı doğru sivrilmesini gösterir. Bu iki işaret formunun üst üste bindirilmesi ise barış simgesinin şeklini oluşturur.

7. "Tamam" Sembolü



Çoğu kişi bu el hareketini "Tamam" ya da "Tamam" kelimelerinin karşılığı olarak yorumluyor. Fakat her yerde olumlu bir şey olarak algılanmıyor. Örneğin Fransa'da bu işaret, yapılan kişinin sıfır olduğunu gösterir (hiçlik). Bu işaretin nereden gelebileceğine ilişkin birkaç teori vardır:

"Tamam" işaretinin "Eski Kinderhook, NY" un kısaltılmasına yani 8. ABD Başkanı Martin Van Buren'in doğum yerinin görsel bir tamamlayıcısı olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Seçim kampanyası sırasında Van Buren, memleketinin adının ilk harfleri gibi bir takma ad kullandı. Kampanyasının sloganı "Eski Kinderhook O.K." idi ve posterler "Tamam" hareketini gösteren bir kişiyi canlandırdı.

Benzer bir diğer hipotezde 7. ABD Başkanı Andrew Jackson, kararları kesinleştiğinde bu ifadeyi kullanırdı. Sık sık "All correct" yazısını Alman tarzında yazdı: "Oll korrect" veya kısaca "OK" kısaltması.

Başka bir teori ise, "Tamam" hareketinin tek başına bir mudradan başka bir şey olmadığını söylüyor -Budizm ve Hinduizm’de yapılan ayin hareketi. Bu işaret öğrenmeyi sembolize ediyor ve birçok Budist, Buda'yı bu hareketi yapıyor olarak tasvir ediyor.

Alıntıdır, https://brightside.me/wonder-curiosities/7-well-known-symbols-whose-meaning-we-knew-nothing-about-295010/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen paylaşım hakkında görüşünüzü bizimle paylaşın.